Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Danas je "Black Friday", pripazite na internetske prijevare

25.11.2022.

07:48

Autor: Radio Dubrovnik

Sve češće događaju se internetske prijevare

Sve češće događaju se internetske prijevare

Foto: - / Shutterstock

Zadnji petak u studenom, ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak / Black Friday, odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude.

No, premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima. Iz policije upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu. Što možete učiniti?

- koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme

- potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje

- koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca

- plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja

- plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi

- plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver

- primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver

- ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača - ako ne odgovara, obratite se svojoj banci

- čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.