Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić i Lasić: Prevlaka je nedvojbeno hrvatski teritorij

05.05.2021.

18:05

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

DUbrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputili su reagiranja na nedavne izjave premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića o otvaranju pitanja razgraničenja na Prevlaci.

Župan Dobroslavić je poručio:

Nas u Dubrovačko-neretvanskoj županija čudi što crnogorski premijer gosp. Krivokapić otvara pitanje razgraničenja s Hrvatskom na Prevlaci. Konavoska Prevlaka je nesporno hrvatski teritorij i o tome nema nikavih pregovora ni s kim. Sa susjednom Crnom Gorom na području ove županije nije definirana jedino granica u moru u Bokokotorskom zaljevu i to treba rješavati povjerenstvo dviju država. Budući da se radi o graničnom pitanju između dvije članice NATO saveza želim vjerovati da postoji dobra volja s obje strane da se to pitanje riješi. Ukoliko se ne bi mogao postići dogovor, ostaje uvijek mogućnost traženja rješenja pred Međunarodnim sudom.

 

Načelnik Lasić je istaknuo:

Kao općinski načelnik Općine Konavle na čijem području se nalazi Rt Oštro ili kolokvijalno nazivan poluotok Prevlaka, ne mogu a da ne reagiram na priopćenje Crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića koje donosi Večernji list,a prenose i ostali mediji u Hrvatskoj.

Prije svega ne mogu se oteti dojmu da je crnogorska strana ovo pitanje ponovno aktualizirala zbog određenih unutarnjih potreba i u konteksu pregovora sa EU-om, najavljujući osnivanje vlastitog povjerenstva iako već postoji formalno međudržavno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Hrvatske i Crne Gore.

No bilo je za očekivati da će promjenom vlasti u Crnoj Gori i pitanje razgraničenja sa Hrvatskom, odnosno pitanje poluotoka Prevlake, doći na dnevni red, jer tako se novoformirana vlast pokušava prikazati kao nacionalna, iako vrlo dobro znamo tko sve stoji iza izbora nove vlasti u Crnoj Gori.

Nikako ne mogu prihvatiti tezu kako granica na kopnu nije regulirana, kada znamo da je ona riješena protokolom iz 2002.g. koji su potpisale obje države. Moguće je da se radi o zauzimanju što boljih pozicija kako bi se što više ostvarilo prilikom rješavanju razgraničenja na moru. No kao što znamo o tome neće odlučivati politika već struka i stoga ne vidim potrebu da se ovako nepotrebno dižu tenzije između dvije države koje su u posljednjih nekoliko godina ostvarivale dobru bilateralnu suradnju, usprkos neriješenim pitanjima, poput isplate naknade logorašima iz Morinja i Kumbora, za vrijeme Domovinskog rata.

Samo ću još jednom naglasiti kako je Rt Oštro, nedvojbeno u sastavu Republike Hrvatske, još od vremena Dubrovačke Republike i očekujem i tražim od Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da upute oštru notu Crnogorskoj vladi u svezi njihovog ponovnog posezanja za teritorijem Republike Hrvatske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.