Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovnik mora biti središte regije

31.03.2014.

15:26

Autor: Ivica Puljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici Gradskog vijeća grada Dubrovnika jednoglasno su podržali "Deklaraciju o položaju i regionalnom statusu grada Dubrovnika". U njoj se od Vlade, Sabora i predsjednika Hrvatske, zahtijeva da uvaže stajališta i osiguraju poštivanje iskazane volje Gradskog vijeća kao legitimno izabranog predstavničkog tijela građana Dubrovnika.

Dubrovnik treba zadržati status regionalnog središta, a izmještanjem regionalnih sjedišta državnih institucija iz Grada dovodi se u pitanje višestoljetni urbani identitet grada - navodi se među zahtjevima gradskog vijeća baš kao i napomena da su županije i gradovi, kao jedinice područne odnosno regionalne samouprave, izraz prava građana na regionalnu samoupravu. Ti se zahtjevi temelje na političkim, zemljopisnim ekonomsko razvojnim i povijesnim argumentima. Današnja sjednica sazvana je na inicijativu HDZ-a i HSLS-ovog vijećnika Iva Gjaje. Protiv Deklaracije nije bio niti HNS, jer kako je pojasnio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, "zajedništvo nikada nije donijelo ništa loše". Ukoliko hrvatska vlada, unatoč ovakvom stavu gradskog vijeća, ustraje na prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju, dubrovački HDZ pokrenut će inicijativu za raspisivanje referenduma o regionalizaciji - istaknuo je predsjednik gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik Mato Franković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.