Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Hidraulički podupirači za pomoć u potresima

14.01.2014.

11:56

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je set hidrauličkih podupirača namijenjenih spašavanju iz ruševina.

Hidraulički podupirači su kupljeni za potrebe postrojbe Civilne zaštite specijalističke namjene za spašavanje iz ruševina. Radi se o dijelu skupne opreme koji se uglavnom koristi pri spašavanju preživjelih nakon potresa. Za pripadnike postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene za spašavanje iz ruševina prethodno je, kao dio pojedinačne opreme, nabavljeno dvadeset posebnih kaciga koje zadovoljavaju najsuvremenije standarde. Set hidrauličkih podupirača uskladišten je u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje koja je ujed
no opremljena vibrafonom i vibraskopom, uređajima izrazito osjetljivim na vibracije, koji omogućavaju izravnu audio i video komunikaciju s unesrećenim osobama zatrpanim u ruševinama.
Za nabavu pojedinačne i skupne opreme za postrojbe civilne zaštite Dubrovačko-neretvanska županija do sada je izdvojila oko 180 tisuća kuna. Uređeno je i opremljeno Zapovjedništvo civilne zaštite, prostor za skladištenje opremljene te nabavljen i dio skupne opreme za Tima za logistiku. Civilna zaštita DNŽ  ima 99 pripadnika koji su raspoređeni u četiri postrojbe: za logistiku, za spašavanje na vodi, za spašavanje iz ruševina i za RKBN zaštitu. Za njihovo opremanje tijekom 2014. godine osigurano je oko 200 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.