Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

HOLISTIC-ova radionica u Dubrovniku

16.05.2014.

15:26

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku se održava radionica u sklopu 9,36 milijuna eura vrijednog projekta Holistic – Adriatic Holistic Forest Fire Protection.

Riječ je o skupini projekata koji su temom usmjereni na zaštitu i prevenciju rizika u jadranskoj regiji s naglaskom na požare. Dio projekta Holistic posebno se odnosi na istraživanje i nadzor seizmičke osjetljivosti zgrada od strateškog interesa, kao i povijesnih građevina.
Tim povodom u Dubrovniku je u tijeku trodnevna radionica tijekom koje će projektni partneri utvrditi način vođenja i izrade dokumentacije zgrada od strateškog interesa na području regija sudionica dijela projekta usmjerenog na praćenje seizmičke aktivnosti. Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije, putem operativnog programa IPA ADRIATIC CBC, vrijedan je oko 9 milijuna i 360 tisuća eura, od čega je realizaciju projektnih aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije planirano oko 400 tisuća eura, a okuplja 19 partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije.
Sudionici dubrovačke radionice posjetili su seizmološku postaju na Bistrini gdje ih je predstavnik Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijan Herak upoznao s načinima praćenja seizmičke aktivnosti na našem području.
Nakon završetka projekta Holistic, predviđenog za ožujak 2016. godine, bit će objavljena tzv. Zelena knjiga koja će, temeljem prikupljenih podataka za vrijeme realizacije projekta, sadržavati određene preporuke za poboljšanje dijela europskog zakonodavstva koji se tiče zaštite od potresa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.