Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

I ove godine "Mir i dobro" kako bi se spriječilo stradavanje ljudi

15.12.2014.

12:46

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao i proteklih 19 godina, policija će i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ čiji je cilj povoljno stanje javnog reda i mira te opće sigurnosti građana i imovine

Akcija traje od 15. prosinca do 8. siječnja, a provodit će se kroz pojačanu kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava. Posebnu pozornost policija će posvetiti suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama kao i što boljoj protočnosti prometa. Osim toga, provodit će se pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih naprava, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, uporabom kojih može doći do neželjenih posljedica. Osnovni cilj akcije je spriječiti stradavanje ljudi i štetu imovine. U policiji napominju kako se pirotehnička sredstva I. razreda mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. 
Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. Tijekom prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“ na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nisu zabilježena propucavanja imovine, kao ni slučajevi ozljeđivanja osoba zbog neoprezne i nestručne uporabe pirotehničkih sredstava, dok je zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe policija oduzela 8 kom oružja, 80 kom streljiva  i 704 kom pirotehničkih sredstava. 
Neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te ovim putem pozivaju sve građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice. Također napominju kako vrlo veliku opasnost predstavlja i ilegalno oružje te podsjećaju građane na akciju „Manje oružja, manje tragedija“  kojom je omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava bez ikakvih sankcija.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.