Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Isprika msgr. Mate Uzinića vjernicima

24.01.2014.

15:39

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„U svoje osobno ime i u ime Dubrovačke biskupije ispričavam se svima onima koje smo sablaznili i osobito onima koje smo pokolebali u njihovoj vjeri i povjerenju u crkvu" - kazao je na konferenciji za novinare biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, osvrčući se na negativne odjeke afere o tvrtkama, čije je poslovanje izravno ili posredno posljednjih godina, vezano uz Dubrovačku biskupiju.

 Riječ je o razdoblju od 2002. do 2011. kada je biskup Uzinić preuzeo biskupiju, uslijed čega istakao je, nije želio o tomu govoriti, smatrajući da „mandatom Svete Stolice o preuzimanju biskupije, nije istodobno dobio i mandat kopanja po prošlosti", osobito stoga što je poslovanje biskupije bilo u skladu sa zakonima i bez elemenata koji bi upućivali na kazneno gonjenje. Istaknuo je kako su njegov prethodnik Želimir Puljić i Dubrovačka biskupija osnovali samo jedno poduzeće, Benfortunu, a da su ostale tvrtke s kojima je kasnije poslovala biskupija utemeljile fizičke osobe. Financijskim transakcijama u koje je Dubrovačka biskupija prema biskupovim riječima bila uvučena, izgubilo se 20 milijuna kuna uz dodatne troškove zatvaranja poduzeća. Inače, prošlogodišnji prihodi u Dubrovačkoj biskupiji iznosili su 15 milijuna 569 619 kuna, od čega je nešto više od 9 milijuna ostvareno temeljem ugovora sa Svetom Stolicom. Biskup Uzinić otklonio je objede o neprimjerenom sudjelovanju njegova brata u radovima suhozida na otoku sv. Marije na Mljetu, ali i kazao kako je u lipnju 2012. i sam osnovao tvrtku Otok d.o.o. kako bi taj spomenički ambijent bilo lakše obnoviti i revitalizirati. Zaključivši priču o poslovanju biskupije, monsinjor Uzinić najavio je i ovogodišnju festu i blagdan dubrovačkog zaštitnika, subotnji ekumenski susret u katedrali, kao i susret katoličke mladeži u travnju ove godine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.