Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba "Rimskog carskog novca" u Kneževu dvoru

19.12.2014.

00:10

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovački muzeji večeras u Kneževu dvoru otvaraju izložbu „Rimski carski novac“ iz Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja.

Dubrovački muzeji ispratit će 2014. godinu izložbom „Rimski carski novac“ iz Numizmatičke zbike Arheološkog muzeja. Na izložbi će biti pokazani primjerci novca iz fundusa Muzeja od osnutka Carstva za Augusta pa sve do primjeraka novca iz razdoblja cara Valentinijana II. s kraja 3. stoljeća. Bit će izloženo ukupno 52 primjerka novca, od kojih su 48 kataloški obrađeni, a poredani su po vremenu kovanja, od Augustova srebrnog denara do Valentinijanove majorine.Većem dijelu izložene građe ne zna se podrijetlo jer je jedan dio doniran, dok je drugi pronađen u istraživanjima koja su različita kulturna društva provodila po dubrovačkom kraju početkom prošlog stoljeća. Pretpostavlja se da većina novca potječe s dubrovačkog područja od Stona do Cavtata, odnosno nekadašnjih Stagnuma i Epidauruma. Autor izložbe je Darko Milošević a izložbenog postava Ivona Michla. Izložba "Rimski carski novac" bit će otvorena večeras u 19 sati u Kneževu dvoru. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.