Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kada će neretvanske mandarine na tržište?

12.09.2022.

09:49

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Mandarina

Mandarina

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

U Opuzenu je održana sjednica Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.

U svrhu davanja neobvezne preporuke o određivanju datuma početka berbe mandarina Povjerenstvo će od Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, zatražiti fizikalno kemijsku analizu uzoraka plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare. Spomenutom analizom, kojom se određuje najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, utvrđuje se jesu li uzorkovani plodovi dosegli stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, temeljem čega se može dati preporuka je li mandarina spremna za tržišni plasman.

Povjerenstvo će se, kao i prethodnih godina, obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi se na graničnim prijelazima omogućila što lakša dnevna migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine. Nastavno na prethodnu praksu, Povjerenstvo za mandarine za male i srednje proizvođače pokreće Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske. S Inicijativom se planira početi početkom listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.