Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Korčulanski statut

10.09.2014.

13:39

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni znanstveni skup "Statut grada i otoka Korčule iz 1214. godine i njegovo povijesno i pravno značenje" održat će se krajem rujna, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i Sabora Republike Hrvatske u organizaciji Grada Korčule i općina Vela Luka, Blato, Smokvica i Lumbarda.

Statut grada i otoka Korčule iz 1214. godine najstariji je pravni zbornik kod Hrvata, a poslije Ruske pravde iz 11. odnosno 12. stoljeća, najstariji kod svih Slavena uopće. Radi uređivanja svojih unutrašnjih društvenih odnosa i zaštite otočke autonomije, Korčulani su već 1214. godine sastavili Statut svoje komune, da bi 1265. godine pod mletačkim knezom Marsiliem Zorziem potvrdili i nadopunili statutarne odredbe.Već je 1887. godine JAZU dala veliki značaj Statutima dalmatinskih gradova, kada je započela izdavati seriju pravno-povijesnih spomenika Južnih Slavena pod nazivom:"MONUMENTA HISTORICO-JURIDICA SLAVORUM MERIDIONALIUM",  pod stručnim vodstvom akademika Jaromira Hanela profesora pravne povijesti, koju su započeli upravo sa STATUTOM GRADA I OTOKA KORČULE, kao najstarijim. STATUT GRADA I OTOKA KORČULE doživio je nekoliko redakcija: prvu 1265. godine, drugu 1271. godine i treću 1432. godine. Budući da je srednjovjekovni Korčulanski statut, kao što je bilo uobičajeno u tadašnjoj Europi, pisan na latinskom jeziku, ostaje ipak nedostupan široj javnosti. Ta nepravda prema puku i narodu gdje je Statut i nastao ispravljena je 1987. godine kada je Statut grada i otoka Korčule preveden na hrvatski jezik. Za taj veliki poduhvat potrebno je još jednom zahvaliti grupi entuzijasta i nije pretenciozno da se spomenu njihova imena: prof. dr. Antun Cvitanić, redovni profesor Pravnog fakulteta u Splitu, kao prevoditelj, prof. dr. emeritus  Zvonimir Šeparović kao urednik izdanja, prof. dr. Hodimir  Sirotković kao voditelj Zavoda za povijesne znanosti JAZU-a i Dušan Kalogjera dipl. oec. i publicist, kao predsjednik Općine Korčula i predsjednik Odbora za prevođenje i tiskanje Statuta. Tako smo jedan izuzetan pravno-povijesni spomenik približili narodu i znanstvenoj javnosti. Ove godine obilježavamo 800 godina STATUTA GRADA I OTOKA KORČULE pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića i Sabora Republike Hrvatske, što nas obvezuje da to bude na visokoj, profesionalnoj  i civiliziranoj razini, onoj koja je grad i otok Korčulu resila već u doba nastanka Statuta. (autor teksta Dušan Kalogjera)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.