Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Monografija „Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku“

14.08.2014.

00:05

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Monografija „Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku“ u nakladi Gradske župe Gospe Velike i Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, bit će predstavljena večeras u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Monografija je rezultat suradnje Gradske  župe Gospe Velike iz Dubrovnika i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba koji je vodio arheološka istraživanja podzemlja katedrale. 300. godišnjica dovršetka katedrale i 400. godišnjica rođenja Stjepana Gradića bile su povod da se na jednome mjestu okupe i objave sve dosadašnje spoznaje o kulturnoj i umjetničkoj povijesti ove reprezentativne prepoznatljive barokne građevine u povijesnoj jezgri Dubrovnika. U monografiji su objavljeni prinosi trinastorice autora iz Dubrovnika, Splita i Zagreba koji pišu o povijesti katedrale i Grada dajući, osim arhitekture, i pregled i umjetničkih i uporabnih predmeta koje katedrala baštini te tijeka istraživanja i obnove tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Monografiju će večeras u 21.30 sati u Katedrali, uz uvodnu riječ don Stanka Lasića, predstaviti urednica izdanja  Katarina Horvat-Levaj, recezent  Joško Belamarić, Željka Čorak i Ivica Prlender, uz sudjelovanje zbora Katedralni madrigalisti i klape Subrenum koja će izvesti pjesmu „Siđi k nama majko naša“ dubrovačkog skladatelja Krešimira Magdića.  

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.