Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Najstarija loza na svijetu stigla na Pelješac

14.03.2023.

08:50

Autor: Radio Dubrovnik

Svečana dodjela reznice najstarije loze na svijetu u Mariboru

Svečana dodjela reznice najstarije loze na svijetu u Mariboru

Foto: PZ Putniković / -

Povijesni dan za Općinu Ston, Poljoprivrednu zadrugu Putniković i vinogradarski Pelješac.

Na svečanoj dodjeli reznice najstarije loze na svijetu koja je održana u subotu 11. ožujka u Mariboru ovogodišnji dobitnik bila je i Poljoprivredna zadruga Putniković. Riječ je o jedinoj biljci na svijetu koja ima svoj muzej i svoju himnu te je 2004. godine upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, što dovoljno govori o njezinoj važnosti.

Starost vinove loze potvrdili su stručnjaci metodom brojenja godova i inkrementalnoga datiranja te je ustanovljeno da je stara više od 400 godina. Posađena je krajem srednjega vijeka dok su Maribor opsjedali Turci, tako da je preživjela razne ratove, požare, bolesti. Kuća stare trte na kojoj se nalazi loza bila je dio gradskih zidina, a odnedavno je pretvorena u suvremenu vinoteku i muzej vina. Od sorte vinove loze žametovke u prosjeku se godišnje proizvede oko 30 litara vina, kojim se pune male boce od 0,25 litara te se ne može kupiti, već se poslužuje samo važnim gostima i državnicima.

Na svečanoj dodjeli reznice je uručio gradonačelnik Maribora Aleksandar Saša Arsenovič. U ime PZ-a Putniković reznicu je primio zaposlenik zadruge Tonći Rabušić uz nazočnost načelnika Općine Ston Vedrana Antunice. ž

Poljoprivredna zadruga Putniković u travnju planira posaditi darovanu sadnicu ispred Muzeja vina, koji će u budućnosti postati središtem cjelokupne građe vezane za vinogradarstvo i vinarstvo. Time Putniković postaje jedno od mjesta u svijetu gdje je posađena reznica najstarije vinove loze.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.