Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ne spaljivati, već kompostirati otpad

13.03.2014.

08:19

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako obavještavaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice, dolaskom toplijih dana velik broj građana počinje s radovima na poljoprivrednim zemljištima koji uključuju i spaljivanje biljnoga otpada.

Ističu kako se to često radi na neodgovoran način o čemu svjedoči i velik broj informacija iz medija o požarima izazvanih upravo takvim ponašanjem. Neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći je uzrok velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj. Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko  se odluče za spaljivanje, građani se trebaju pridržavati određenih uputa:
• vatru ne paliti za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina. Biljni otpad ne paliti u šumama, lovištima i parkovima
• prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistiti od zapaljivog raslinja kako bi se spriječilo širenje požara
• pripremiti sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemaju aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
• ne spaljivati istodobno velike količine raslinja
• osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
• sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).
Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice podsjećaju da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi 30 požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu. Nakon uočavanja požara potrebno je odmah nazvati vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.