Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

O ZOR-u u Lazaretima

25.01.2014.

11:11

Autor: Božica Đurđević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što nam donose najavljene izmjene u radnom zakonodavstvu, to je bila tema sinoćnje javne tribine održane u organizaciji Art radionice Lazareti.

O utjecaju predloženih izmjena na sektor turizma i usluga govorila je  sindikalna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske i pravnica SSSH, Dolores Lujić. Nakon posljednjeg dana izjašnjavanja sindikalnoga članstva o organiziranju generalnog štrajka povodom izmjena Zakona o radu, izjavila je da sindikati nisu dužni i neće u brojkama govoriti o podršci  štrajku, no da se javnost mora upozoriti na opasnost koju donosi novi zakon i da se tome treba oduprijeti. U pitanju je samo fleksibilizacija otpuštanja  već zaposlenih,  a ne novo zapošljavanje, dodala je Lujić i istakla kako su sindikati izgubili povjerenje u Ministra Mrsića.   Vedrana Bibić i Ankica Čakardić, članice udruge BRID Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, govoreći  o utjecajima fleksibilizacije radnog vremena na živote i radne uvjete radnika i radnica, istakle su da   smanjivanje stečenih prava, u materijalnom smislu znači  još veće osiromašenje radništva i potpunu nesigurnost , te nemogućnost organiziranja radi postizanja boljih uvjeta rada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.