Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Obilježena 30. obljetnica 116. brigade HV-a

22.11.2021.

07:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Povodom obilježavanja 30. obljetnice 116. brigade HV-a u Metkoviću su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje, a u Kulturnom središtu održana je svečana akademija.

Vijence su položili i svijeće upalili izaslanstva Predsjednika RH, Vlade RH i Hrvatskoga sabora, zapovjedništva 116. brigade, braniteljskih udruga, obitelji poginulih pripadnika 116. brigade, Dubrovačko-neretvanske županije, neretvanskih gradova i općina, policije te političkih stranaka. Molitvu za pokojne je predvodio župnik fra Ante Bilokapić.

Svečanoj akademiji nazočili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Dražen Ressler, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, gradonačelnik Grada Imotskoga Ivan Budalić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske general Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić, izaslanik ministra obrane, pukovnik Darko Arapović, komador Milan Blažević iz HRM-a, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina doline Neretve te susjedne BiH, zapovjednici 116. brigade HV-a, pripadnici brigade te članovi udruga proizašlih iz Domovinskoga rata.

Na svečanoj akademiji prikazan je kratak ratni put 116. brigade Hrvatske vojske, a o njezinom značaju u obrani Domovine, govorili su gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, jedan od zapovjednika brigade Joško Dragović, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, general Damir Krstičević te gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

17. studenoga 1991., ustrojena je 116. brigada Hrvatske vojske. U njen sastav ušla je većina manjih, već ustrojenih postrojbi, a između ostaloga i ‘A’ satnija ZNG Metković – prva djelatna postrojba ustrojena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Metkoviću je ustrojeno zapovjedništvo i 1. bojna, u Opuzenu 2. bojna, u Pločama 3. bojna, u Novim selima 4. bojna, a u Blacama 1992. Stolačka bojna. Brigada je imala ogroman doprinos u obrani doline Neretve i dubrovačkoga područja, a njezini pripadnici kasnije su se borili u akcijama diljem Hrvatske.

Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, 52 branitelja je poginulo, a više stotina ih je ranjeno. Na veliku ulogu svih pripadnika brigade u stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske podsjetio je metkovski gradonačelnik Dalibor Milan.

„Drago mi je što smo u prvom mandatu Vlade Andreja Plenkovića uspjeli vratiti vojsku u dolinu Neretve, odnosno u Ploče. Hrvatski vojnik u Pločama je trajni jamac sigurnosti i mira. Također, drago mi je što smo vojarnu u Pločama nazvali Vojarna ‘116. brigade HV-a’ jer će na taj način brigada ostati upamćena dok god živi RH“ – kazao je, uz ostalo, general Damir Krstičević.

„Ponosni smo na 116. brigadu HV-a. Zahvaljujući 116. brigadi te drugim postrojbama iz naše županije te drugih dijelova Hrvatske oslobođen je cijeli hrvatski jug, a kasnije i cijela naša Domovina. Mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj državi koja je postala članica Europske unije i NATO saveza. Imamo i osposobljenu hrvatsku vojsku koja slijedi tekovine naših ratnih postrojbi te koja može odgovoriti na sve izazove kojih i danas ima u našem okruženju. Na tom putu ćemo i dalje ustrajati” – naglasio je župan Nikola Dobroslavić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.