Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održan nastavak Zbora građana GK Grad

01.07.2014.

09:47

Autor: Nila Miličić Vukosavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi smo svjesni da situacija u gradu unutar zidina postaje neizdrživa je ozbiljno ugrozila kvalitetu života u gradu, onemogućila normalno funkcioniranje života u povijesnoj jezgri, te uzrokovala visoku razinu frustracije i nezadovoljstva građana – iznova su i sinoć konstatirali stanovnici povijesne jezgre Dubrovnika na nastavku Zbora građana, održanom u dvorani Ivana Pavla II.

Gradska uprava je u posljednje vrijeme donijela niz odluka kojima se omogućuje dodatno komercijalno iskorištavanje prostora unutar zidina, a da pri tom nije  donesena niti jedna mjera koja bi olakšavala život stanovnika, negoduju građani. Traže da se u Plan upravljanja povijesnom jezgrom, pored ostalog,  uključe mjere kojima bi se ograničio broj stolova na javnim površinama i omogućio nesmetan prolaz ulicama i do njihovih domova, te da Povjerenstvo za dodjelu koncesija uključi najmanje jednog stanovnika Grada koji će se izabrati na Zboru građana. Također traže da prostor parkirališta na Žičari i Tenisu bude rezerviran isključivo za dubrovačke tablice, te da gradska uprava subvencionira usluge dostave u Grad fizičkim osobama- stanovnicima povijesne jezgre.Građani inzistiraju na Odredbi  kojom bi gradska uprava u suglasnosti s agencijama i Lučkom upravom definirala gornju granicu nosivosti dnevnih istovremenih posjetitelja unutar zidina. Svjesni činjenice da je turizam osnovna grana gospodarstva u Dubrovniku od koje živi veći dio stanovništva, građani su poručili  kako im cilj nisu nerealni zahtjevi koji bi doveli osobne egzistencije u pitanje, nego postizanje ravnoteže između komercijalnih interesa i temeljnih prava na osnovnu kvalitetu života. Zaključci sa Zbora građana bit će upućeni na tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o kvaliteti života unutar zidina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.