Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana još jedna Kokamova festa

24.01.2023.

21:47

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Ilustracija - grožđe i vino

Ilustracija - grožđe i vino

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Vinogradari i vinari u Komajima u Konavlima okupljeni u udruzi Kokam ponovo su nakon dvije godine u radosnijem i veselijem ozračju na svoj uobičajen način proslavili spomendan svoga zaštitnika Svetoga Vinka i tom festom uz simboličnu rezidbu vinove loze označili početak nove vinogradarske i vinarske godine.

Ujedno su po ustaljenom ceremonijalu sa spomenika vinovoj lozi u središtu Komaja skinuli petlitarski bocun s vinom koji je tu postavljen na blagdan blagovijesti 25. ožujka prošle godine. Slijedila je kušnja tog vina iz vinice predsjednika udruga Đura Penda, a jedna se boca po tradiciji koja traje već 24 godine spremila u arhiv.

Okupljanje i veselica kojoj je nazočio i načelnik općine Konavle Božo Lasić počela je i nastavila se u vinariji obitelji Crvik uz dobro jelo i piće a za dobro raspoloženje pobrinuli su se Antun Toto Rilović sa svojim sastavom i harmonikaš Nikša Kusalić. Zapjevala se i pjesma posvećena svetome Vinku koja je zaštitni znak svih Kokamovih festa.

Svima okupljenima i načelniku Lasiću riječi dobrodošlice uz čestitke i želje za napredak konavoskog vinogradarstva i vinarstva uputio je doajen konavoskog vinarstva ugledni vinar i počasni predsjednik Kokama Andro Crvik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.