Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pelješkim lovcima još uvijek nije vraćeno lovište na brdu svetog Ilije

06.11.2021.

07:44

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Lovačko društvo "Pelisac" u Orebiću koje upravlja lovištem od Mokala do Lovišta ni u ovoj godini nije uspjelo vratiti dio lovišta na brdu svetoga Ilije koje im je 90-ih godina oduzeto i dano na upravljanje Hrvatskih šumama.

Usprkos tome što su njihov opetovani zahtjev uz Općinu Orebić podržala sva lovačka društva na Pelješcu i Lovački savez Dubrovačko-neretvanske županije i razumijevanje izrazila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Vraćanje lovišta u masivu svetoga Ilije s muflonskom divljači koja je u njega unesena s Brijuna 1970. godine ostaje trajna obveza svih u lovačkom društvu „Pelisac“ koje danas okuplja 60-ak lovaca i stazista.

U društvu redovito brinu o održavanju lovišta u kojega su i ove godine pustili 200 komada fazanske divljači.

Orebićki lovci držeći se kvote izlova tijekom lovne sezone odstrijelit će dopušteni broj štetočinja, posebno čagalja i divljih svinja koje posljednjih godina nanose veliku štetu pelješkim poljoprivrednicima, a najviše vinogradarima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.