Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Plaže Šulić, Danče te kod hotela Bellevue i Rixos zagađene fekalijama

19.08.2020.

15:51

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Županijski Zavod za javno zdravstvo je tijekom sedmog ispitivanja kakvoće mora za kupanje utvrdio da rezultati analize na plažama Šulić, Danče, Hotel Bellevue i Hotej Libertas Rixos od 18. kolovoza prelaze granične vrijednosti za mikrobiološke pokazatelje intestinalni enterokok i Escherichia coli.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje NN 73/08 čl.23. i 24., uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja.

Obzirom da uzorak mora na plažama Šulić, Danče, Hotel Bellevue i Hotej Libertas Rixos zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne udovoljava uvjetima Uredbe ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavjesti.

Podsjetimo kako je 13. kolovoza fekalijama onečišćena plaža u Uvali Sumratin, a nakon što je 17. kolovoza Zavod proglasio prestanak tog onečišćenja, danas su primijetili da je more zamućeno i da su vidljivi suspendirane tvari, biljni otpad i komadići WC papira. Stoga su uzeti dodatni uzorci, kao i na plaži Vis 2.

Još ranije, 11. kolovoza, pojava fekalija zabilježena je na plaži korčulanskog Hotela Park. Proširile su se na gradsku plažu Banje tri dana kasnije, a u ponedjeljak je Zavod proglasio prestanak zagađenja na plaži pred Hotelom Park.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.