Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Počeli radovi na rekonstrukciji i produljenju lukobrana u luci Dube pelješke

31.01.2022.

16:23

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radovi, ilustracija

Radovi, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Napokon su, nakon skoro tromjesečnog čekanja, počeli radovi na rekonstrukciji i produljenju lukobrana u luci Dube pelješke u trpanjskoj općini. Izvodi ih građevinska tvrtka Texo Molior iz Cavtata.

Nakon što je s komunalno trgovačkim društvom Bilan u Orebiću zaključila ugovor o isporuci 3.700 tona kamena, manjeg i većeg profila do težine oko 5 tona iz kamenoloma u Podvlaštici iznad Orebića.

Prema projektu tvrtke „Kozina projekt“ iz Trilja, tim će se kamenom izraditi piramidalna školjera duga 36 metara kojom će se ulaz u luku smanjiti na 21 metar. Tako će se od zapadnog i sjeverozapadnog vjetra i valova zaštititi i luka i u njoj privezane brodice.

U financiranju s milijun kuna sudjeluju Dubljani okupljeni u udruzi Duba pelješka dok Dubrovačko-neretvanska županije ulaže 860 tisuća kuna. Investitor Žuanijska lučka uprava platila je izradu projekta i obavlja stručni nadzor. Po načinu financiranja, projekt u Dubi pelješkoj razlikuje se od svih dosadašnjih u lučkoj infrastrukturi, ne samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.