Na Pelješcu je u punom jeku berba i prerada maslina. Maslinari se utrkuju s vremenom i napadom maslinove mušice nastojeći spasiti što više od uroda koji je ove godine za trećinu manji od lanjskoga.
29.10.2023.
07:39
Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić
Oliven
Foto: HRT / HTV
Na Pelješcu je u punom jeku berba i prerada maslina. Maslinari se utrkuju s vremenom i napadom maslinove mušice nastojeći spasiti što više od uroda koji je ove godine za trećinu manji od lanjskoga.
Najviše je podbacio u trpanjskoj i janjinskoj općini. Maslinarima su na usluzi uljare u Stonu, Putnikovići i Zakotorcu koje za preradu naplaćuju 25 centi po kilogramu.
Najviše ubranih maslina, više od 100 tona dosad je prerađeno u uljari tvrtke Vila Mora u Zakotorcu koja je kupnjom strojeva bivše uljare u Orebiću udvostručila kapacitet prerade na dvije tome po satu. Postotak iskoristivosti kreće se od 15 do 24 posto a dobiveno ulje u većini je djevičanske kakvoće.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI