Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poljoprivrednicima prvi dio potpora

17.01.2014.

17:19

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi dio isplata poljoprivrdnicima trajat će iduća dva tjedna, dok će drugi dio poljoprivrednici dobiti do kraja lipnja ove godine

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina 17. siječnja donio je odluku o početku isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će idućih 15-tak obavljati izravna plaćanja poljoprivrednicima koja se prvi put dijelom isplaćuju i iz proračuna Europske unije. Prema proračunu za 2014. godinu za poljoprivredne potpore predviđeno je oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine.
Tako je za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a preostalih 1,7 milijardi iz Državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se 2 puta godišnje.
Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti u zakonski propisanom roku (najkasnije do kraja lipnja ove godine), nakon čega će svi korisnici izravnih plaćanja moći u AGRONET-u preuzeti svoje Odluke o odobrenim sredstvima, samostalno ili putem regionalnih ureda Agencije – javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.
Za razliku od prijašnjih godina kada su hrvatski poljoprivrednici primali 200-njak različitih potpora više desetaka puta godišnje (i svaku tražili posebnim papirnatim zahtjevom), ulaskom u EU vrijedi drugačiji sustav potpora. Zahtjeve za isplatu poljoprivrednici  popunjavaju elektronski,  jednom godišnje.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.