Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Povećana mutnoća vode u vodoopskrbnoj mreži

06.01.2014.

14:43

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uslijed velikih kiša, došlo je do zamućenja izvora Omble u Komolcu, Zavrelja i Duboke Ljute u Župi dubrovačkoj te Palate u Zatonu iznad propisanih vrijednosti. Očekuje se povećana mutnoća u vodoopskrbnoj mreži grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafita, navodi se u obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava za naše krško područje i obično traje par dana. Isporučena voda redovito se klorira i za sada je mikrobiološki ispravna. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.
Laboratorij Odjela za vode Zavoda za javno zdravstvo redovito prati kretanje mutnoće i slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti, potpisuje u obavijesti za javnost Voditeljica Odjela za vode županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Marija Jadrušić, dipl.ing.med.biokemije.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.