Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Povratak kući" dubrovačkih znanstvenika i gospodarstvenika

06.10.2014.

10:31

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je predstavljen projekt 'Povratak kući' čiji je nositelj Sveučilište u Dubrovniku, a provodi se uz potporu grada Dubrovnika.

Predstavljanje projekta održano je u ljetnikovcu Sorkočević, sjedištu Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku. Program je održan u sklopu prve radionice projekta 'Transformacije kolektivnih i individualnih identiteta u Dubrovačkoj Republici od kasnog srednjeg vijeka do 19. stoljeća', financirane od Hrvatske zaklade za znanost.
Riječ je o uspostavljanju kontakata s uspješnim Dubrovčanima, prije svega znanstvenicima, ali i gospodarstvenicima, koje je životni put odveo van rodnog grada, a cilj mu je njihov povratak u javni život Dubrovnika i integracija u projekte koje provode mladi dubrovački znanstvenici. Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić tom je prigodom istaknuo kako se Dubrovnik uvijek oslanjao na vlastitu pamet te kako Grad ima financijske snage i volje pomoći svakome s dobrom idejom 'ostvariti snove'.
Uz članove radionice i studente nove generacije doktorskog studija 'Povijest stanovništva', tijekom dvodnevne radionice govorili su: glavna tajnica Ministrice vanjskih i europskih poslova Republike HrvatskeVesna Cvjetković, pomoćnik Ministrice vanjskih i europskih poslova RH Hrvoje Marušić, ravnatelj Instituta za antropologiju u Zagrebu Saša Missoni, te redovite profesorice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Božena Vranješ Šoljan i Zrinka Blažević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.