Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prezentacija međunarodnih standarda u zaštiti baštinom

20.02.2014.

13:55

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Zaštitu krajolika“ treba ugraditi u Ustav i zakone RH te donijeti strategiju zaštite, uspostaviti odgovarajuću politiku zaštite i osnovati stručnu ustanovu koja bi se bavila javnom edukacijom o pitanjima krajolika na nacionalnoj i regionalnoj razini, uz multidisciplinarni pristup i sudjelovanje stanovnika i javnosti. – rečeno je na današnjoj Prezentaciji međunarodnih standarda i metodologija u zaštiti i upravljanju prirodnom i kulturnom baštinom.

Prezentacija se održala u okviru nastavka aktivnostimeđunarodnog projekta Europske unije Baština - pokretač razvoja i zajedničkih prekograničnih aktivnosti primjene novih metodologija u zaštiti i upravljanju prirodnom i kulturnom baštinom na području Dubrovnika i Boke Kotorske. Dr.sc. Biserka Bilušić Dumbović iz Ministarstva kulture RH istakla je da, „kad je Dubrovnik u pitanju, na tragu i u kontekstu zaštite spomeničkog i prirodnog nasljeđa, treba provesti postupak revalorizacije i proširenja buffer zona.“ Grad Dubrovnik treba sagledati kao povijesni urbani krajolik s pripadajućom okolinom, a nužnim korakom izdvaja potrebu donošenja – Plana upravljanja. Na skupu je, uz ostalo, rečeno kako se suvremeni izazovi zaštite krajolika ogledaju u turistifikaciji, globalizaciji i pokušaju zaštite pojma genius loci. Istaknuta je važnost brojnih akata, konvencija, povelja i preporuka, koje su donesene kako bi se slojevito značenje krajolika zaštitilo u što širem kontekstu. U tom smislu izdvojena je važnost Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine donesene 1972. i dopunjene 1992. godine, kada je uveden pojam kulturnih krajolika, definiranih kao „kombinirano djelo čovjeka i prirode koje u sebi sadrži karakteristične povijesne strukture“. Naglašeno je također, kako je Međunarodna povelja o kulturnom turizmu iz 1999. donesena kako bi se afirmirala potreba o nužnom poštovanju i uvažavanju šireg vizualnog konteksta nasljeđa koje je turizmu glavni resurs i temelj razvoja. U okviru jednodnevnog stručnog skupa koji se održao u okrilju prekogranične suradnje koju s hrvatske strane pronosi Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, o pitanjima zaštite krajolika i nasljeđa, s različitih stručnih aspekata govorili su: Tamara Brajović iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, Mirna Bojić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH i dr.sc. Jadran Antolović koji je izlagao o međunarodnim standardima u zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Zadovoljstvo ostvarenim skupom istakla je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ Marina Oreb, naglasivši kako se na ovaj način sa stručnih aspekata, propituju vitalna pitanja i teme, važne u očuvanju spomeničkog i prirodnog nasljeđa. Podsjetimo, međunarodni projekt Baština - pokretač razvoja koji se ostvaruje u okviru Europske unije, trajat će do 2015.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.