Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Projekt HERCUL: Valorizacija stećaka na Balkanu

04.03.2014.

12:56

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

2,5 milijuna kuna vrijedan projekt HERCUL - valorizacija kulturne baštine stećaka na zapadnom Balkanu čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija DUNEA predstavljen je županu Nikoli Dobroslaviću i županijskim pročelnicima.

Jedna od osnovnih aktivnosti projekta je izrada ''Strategije za očuvanje stećaka''. Radi se o dokumentu čiji je glavni cilj na kvalitetan način objediniti dosadašnja konkretna znanja o stećcima i njihovom stanju. Izrađivač Strategije je tvrtka Neir, a predstavio ju je Ivan Alduk.
Na temelju prikupljenih podataka (prostorno-planske dokumentacije, planovi razvoja, ljudski i ekonomski potencijali) izrađena je SWOT analiza te su zadani konkretni načini i ciljevi daljnjeg upravljanja lokalitetima sa stećcima, te akcijski plan za provedbu aktivnosti. Tijekom izrade tog dokumenta došlo se do broja od gotovo 110 lokaliteta na području Dubrovačko-neretvanske županije. S obzirom na veliki broj kako lokaliteta tako i stećaka samih (oko 1300), izrađivači ''Strategije'' i DUNEA odlučili su se odabrati perspektivne lokacije iz svake od općina u županiji (gdje ima stećaka) u smislu njihovog daljnjeg istraživanja i prezentacije. Odabir je napravljen prema sačuvanosti lokaliteta te mogućnosti stvaranja novog kulturnog i turističkog sadržaja.
Opći cilj ''Strategije'' je pridonijeti široj spoznaji o ovom specifičnom dijelu kulturne baštine, koordinirati aktivnosti vezane za stećke te ponuditi načine za njihovo očuvanje i razvijanje povoljnih društvenih i ekonomskih uvjeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.