Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:30 / 09.08.2014.

Autor: Silva Capurso

Projektom Pegasus do zadruge Lavandula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Upravni odjel za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj na završnoj konferenciji gotovo stotinu tisuća eura vrijednog projekta PEGASUS predstavio je rezultate projektnih aktivnosti.

Cilj projekta PEGASUS bio je  osnivanje  socijalne zadruge „Lavandula“ koja je osnovana u Pločama jer je velika većina osnivača, a sada već zadrugara, iz doline Neretve. Socijalna zadruga „Lavandula“ će omogućiti  dosadašnjim korisnicima projekta PEGASUS odnosno sadašnjim i svim budućim zadrugarima, rješavanje problema vlastite isključenosti i nezaposlenosti kroz priliku za ponovno uključivanje u društvo i život zajednice.
Zadrugari će izrađivati suvenire od lavande te pronalaziti tržišta za svoje proizvode kako bi stvaranjem vlastitih prihoda osigurali održivost poslovanja socijalne zadruge. Pružanjem prilika za zapošljavanje marginaliziranim i socijalno isključenim skupinama, socijalna zadruga „Lavandula“ će težiti ostvarivanju svoje socijalne misije.
Ukupna vrijednost projekta, započetog u kolovozu 2013. godine, je 96,5 tisuća eura od čega je iz fondova IPA 4 komponente za razvoj ljudskih potencijala Europske unije, dobiveno 87 posto iznosa, a županija je sudjelovala s 13 posto. U provedbi ovog projekta, partneri županije su Regionalna razvojna agencija  DUNEA i centri za socijalnu skrb: Dubrovnik, Korčula, Metković i Ploče. Projekt je osmišljen s ciljem jačanja i uključivanja u društvo predstavnika marginaliziranih skupina, u ovom slučaju dugoročno nezaposlenih osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.