Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ravnopravnost u udrugama civilnoga društva

13.01.2014.

18:43

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Provedba projekta "Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama" održava se do kraja 2014. godine uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

Godišnji projekt provest će pet udruga iz pet županija koje obuhvaćaju krajnje geografske točke Hrvatske i bave se različitim društvenim aspektima: Udruga Bonsai – razvoj volonterskih praksi (Dubrovačko neretvanska), K-zona – rodna i medijska kultura (Grad Zagreb), Udruga Lori – LGBT prava i razvoj LGBT zajednice (Primorsko goranska), Udruga Zora – ljudska prava i rodna ravnopravnost (Međimurska), Pobjede – zaštita i promicanje prava životinja (Osječko baranjska).
Udruga nositeljica projekta vrijednog 324.953,00 kn je udruga K-Zona, koja od 2007. svake jeseni organizira Vox Feminae festival u Zagrebu. Glavni cilj projekta je povećanje utjecaja i vrednovanja rada žena u lokalnim zajednicama i civilnom sektoru pa će projekt zajedničkom kampanjom na nacionalnoj razini te putem 5 lokalnih kampanja raditi na podizanju svijesti javnosti o pitanjima kojima se partnerske udruge bave, kao i  lobirati za učinkovitiju provedbu i unaprjeđenje javnih politika.
Prva aktivnost bit će istraživanje među organizacijama civilnog društva na području uključenih pet županija, gdje će se među ostalim pokušati doći do odgovora na pitanje zašto muškarci čine 20, a žene 80%  volonterske populacije u Hrvatskoj. Također, provjerit će se premise o marginalizaciji utjecaja i vidjivosti  rada  mladih žena te će biti objavljene preporuke sukladno rezultatima istraživanja. Nakon toga slijedi razmjena znanja i vještina u svrhu podizanje kapaciteta partnerskih organizacija i provedba lokalnih i nacionalne kampanje, kao i produkcija priručnika za pomoć mladima u pokretanju društveno korisnih inicijativa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.