Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Relikvijar sv. Stjepana u Dominikanskom samostanu

18.11.2014.

22:01

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Dragocjeno nasljeđe relikvije sv. Stjepana, kao povijesni i nacionalni simbol Mađarske, umjesto jednostavnog muzejskog eksponata u prepunoj vitrini među ostalim relikvijama, sad je postavljeno na istaknuto i dostojno mjesto u središnjoj dvorani muzeja" - kazao je na svečanosti u Dominikanskom samostanu u Dubrovniku mađarski veleposlanik Gabor Ivan, iskazujući duboku zahvalnost ocima dominikancima na višestoljetnoj brižnosti.

 “Sveti Stjepan, prvi kralj Mađarske je bio istaknuta ličnost mađarske povijesti, koji je poveo svoj narod putem kršćanske vjere. U svijetu izgubljenih vrijednosti za njega je iznimno važno bilo življenje kršćanskog morala i prijenos tih vrijednosti. Nije polagao nadu u ovozemaljske vlasti, nego je predao svoju državu Blaženoj djevici Mariji preko Svete krune. Zbog tragičnih povijesnih događaja, kao što su tatarski i turski pohodi, značajan dio dragocjenih relikvija i crkvenih blaga štovanih u mađarskom narodu iz Mađarske su raznošene diljem Europe. Iznimno cijenimo što su relikviju, koja je dospjela kod dominikanaca u Dubrovnik i Hrvatsku, redovnici  stoljećima čuvali, te ju je Mađarska mogla posuditi za milenijske spomen svečanosti u Mađarskoj, štujući svetog kralja kao utemeljitelja Mađarske. Želim zahvaliti dominikanskim redovnicima što su na zamolbu mađarskih turista često vadili relikviju iz vitrine i omogućili svečanije štovanje, a organizirali su i posebne mise u čast svetog Stjepana. Radostan sam jer će naši sunarodnjaci u budućnosti moći na dostojnom mjestu pogledati ovu vrijednu relikviju.“ – kazao je mađarski veleposlanik Nj.E. Gabor Ivan.  Prior samostana pater Nikola Mioč istakao je kako relikvijar datira iz 17. stoljeća,  iako je poznato kako je relikvija znatno starija. Svečanost otkrivanja relikvijara glave sv. Stjepana u izdvojenoj vitrini, kojoj su, uz uzvanike nazočili predstavnici grada i županije, kao i mađarska konzulica Katja Bakija, na tragu je višestoljetnih veza hrvatskog i mađarskog naroda kao i dubrovačkog baštinskog nasljeđa.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.