Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Roof of Rock

11.09.2014.

12:26

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kroz projekt Roof Of Rock - vapnenac kao zajednički nazivnik prirodne i kulturne baštine duž krške obale Jadranskog mora koji ima za cilj uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru koji se proteže od Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojeg na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, odabrana su tri reprezentativna lokaliteta koji će za županiju predstavljati primjere vrijedne ruralne kulture koja stvara prepoznatljivi krajobraz.

Rezultat je to zajedničkog istraživanja stručnjaka s područja kulturne baštine i geologa, koji su kroz projekt Roof Of Rock proveli istraživanja na temu pločastog vapnenca. Osim što je trebalo ustanoviti smještaj samih prirodnih nalazišta, bilo je bitno i pronaći objekte izgrađene od kamena nađenog na upravo toj lokaciji. Sva su nalazišta popisana i kartirana, a po mišljenju stručnjaka kao tri najznačajnija izdvojena: Kućice pod Veli vrh - Žrnovo, Donja Nakonava - u blizini Lovišta i Štala Bobana Lazi - Aleja kod groblja Vela Luka. Oni će biti prezentirani u virtualnoj stvarnosti u GIS aplikaciji i mobilnim aplikacijama kako bi bili dostupniji turistima i ostalima zainteresiranima za ovu vrstu arhitekture. To je prvi od tri elaborata izrađena kroz projekt Roof Of Rock, a slijede još dva kroz koje će više pažnje biti usmjereno na restauraciju i konzervaciju ovih objekata te zakonski okvir za njihovu zaštitu. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.