Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Slike starog Dubrovnika" Dunje Fališevac

14.02.2014.

00:02

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Matica hrvatska u Zagrebu objavila je knjigu Dunje Fališevac „Slike starog Dubrovnika - Filološke i književno antropološke studije".

Knjiga je zbirka književnopovijesnih studija o djelima dubrovačkih pisaca iz razdoblja renesanse i baroka. Prve tri studije istražuju stilske, žanrovske ili intertekstualne pojave u naših pisaca, sljedeće tri izrazito su antropološkog interesa, a ostalih šest posvećeno je Marinu Držiću. Dunja Fališevac posvetila je veći dio svog znanstvenog interesa proučavanju dubrovačke književne baštine pa je tako, uz ostalo, objavile knjige „Dubrovnik otvoreni i zatvoreni grad: studije o dubrovačkoj književnosti“ i „Kako Držića pamte suvrenmeni pisci“. Svojom novom knjigom, zapisuje u recenzije Pavao Pavličić, autorica je otišla korak dalje u izboru tema kojima će se baviti, pa je svojim istraživanjima pridodala antropološku dimenziju, ali je njezina filološka solidnost i argumentacijska uvjerljivost ostala ista kao i prije, te je spoznajni dobitak i ovoga puta nesumnjiv.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.