Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stonjani se sjećaju presudnih dana obrane 1991. godine

07.12.2021.

17:06

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Stonske zidine

Stonske zidine

Foto: Radio Dubrovnik / -

Dan 7. prosinca 1991. godine bio je najdramatičniji i najpresudniji dan u obrani Pelješca na stonskom ratištu, jer je srbo-četnički agresor 5. i 6. prosinca došao nadomak Maloga Stona. Na prvim crtama obrane ostali su malobrojni branitelji što srećom neprijatelj nije znao.

Sve se međutim promijenilo dolaskom u Ston pukovnika Anta Bilića, dotadašnjeg načelnika Obalnog topništva Hrvatske ratne mornarice koji postaje prvi zapovjednik Mornaričkog odreda Pelješac.

Odmah ustrojava obranu i učvršćuje prve crte na ratištu. Hrabar, sposoban i odlučan legendarni zapovjednik Ante Bilić ulio je dodatnu snagu braniteljima s Pelješca, Korčule, Splita, Pule i drugih krajeva Hrvatske, zaustavio napredovanje neprijatelja i braniteljima stvorio uvjete za kasnije akcije oslobađanja šireg stonskog i drugih područja juga Hrvatske u prvoj polovici 1992. godine.

U sjećanjima i zapisu tadašnjeg zapovjednika policijskih snaga u Stonu Antuna Frankovića ostao je Bilićev upit o dolasku u Ston 7. prosinca ujutro: „Žandaru, koliko imaš vojske?“ Odgovorio sam da imam 50, ali računaj na 10, a on mi je rekao:“ Dosta je!“ Bilićevim dolaskom, sjeća se Antun Franković, profunkcionirala je obrana, a svi smo u njega imali veliko povjerenje jer je iz njega zračila sigurnost i odlučnost koja nas je dovela do konačne pobjede za sve Pelješčane i Korčulane i druge sudionike u obrani Pelješca. Pokojni Ante Bilić ostao je u trajnom sjećanju kao junak Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.