Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Šuica o pravima građana Hrvatske u EU

13.02.2014.

09:30

Autor: Nila Miličić Vukosavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica poslala je upit Europskoj komisiji s namjerom da se Komisija izjasni na koji način će zaštiti prava građana Unije, a samim time i prava hrvatskih građana s obzirom na rezultate referenduma u Švicarskoj o uvođenju ograničenja slobode kretanja za građane EU

„Budući da se ovdje radi o povredi jednog od osnovnih načela na kojima počiva EU, čime se direktno krše potpisani ugovori, za hrvatske građane su bitni koraci  koje Komisija planira poduzeti s obzirom na rezultate provedenog referenduma, jer se ovdje ne radi samo o mobilnosti radne snage, nego je u pitanje došla i provedba studentskog programa ERASMUS,“  naglasila je Šuica. „Švicarska nije članica Unije, no veže je više od 120 bilateralnih sporazuma s EU među kojima je  Ugovor o slobodi kretanja kapitala, ali i Ugovor o slobodi kretanja ljudi. Moraju se poštivati 4 slobode Lisabonskog ugovora i ako nema slobode kretanja za ljude onda bi trebali ukinuti i slobodu kretanja kapitala što znači da nema biranja grožđica iz torte" zaključila je Dubravka Šuica.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.