Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Šuica: Razotkrivanje sudbine nestalih u Domovinskom ratu važno za ulazak Srbije u EU

16.01.2014.

08:57

Autor: Nila Miličić Vukosavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Razotkrivanje sudbine 1665 nestalih osoba iz Domovinskog rata za kojima njihove obitelji i danas tragaju, i razmjena informacija o tome, važna je stavka na putu Srbije prema Europskoj uniji “- ustvrdila je u EU Parlamentu, članica Parlamenta Dubravka Šuica, koja je još u studenom 2013. godine postavila pitanje Europskoj komisiji vezano za mjere koje će EU poduzeti da se otkrije sudbina nestalih.

 „Ključnu ulogu u pronalaženju nestalih osoba iz Domovinskog rata do sada su nažalost imale informacije prikupljene od samih građana jer je izostala suradnja nadležnih tijela Srbije. Potrebu otvaranja arhiva je potvrdio i slučaj Lex Perković, a očigledno je da u spisima u Srbiji danas postoje informacije o sudbinama nestalih, ne samo u Domovinskom ratu, nego i nestalim Hrvatima koji su likvidirani samo zato što se nisu slagali s komunističkom režimom,“  istaknula je Šuica.„Hrvatska jest most EU prema Jugoistočnoj Europi, a vrijeme je da Srbija ozbiljno shvati poruku Europskog Parlamenta, te doprinese rasvjetljivanju tamne prošlosti jer je to u duhu dobrosusjedskih odnosa i nastavka bilateralne suradnje između dviju država. Stoga, očekujem pozitivne i promptne reakcije te zemlje jer se protokom vremena broj i pouzdanost informacija o nestalima znatno smanjuje,“ zaključila je Dubravka  Šuica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.