Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Šuica u EU: Više sunca i vjetra, a manje nafte i plina

05.02.2014.

18:55

Autor: Nila Miličić Vukosavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojne teme od interesa za Hrvatsku, od Zajedničke ribarske politike EU do Okvira klimatske i energetske politike EU 2030., našle su se na dnevnom redu Druge plenarne sjednice Europskog parlamenta u 2014. godini.

Zastupnica u EU Parlamentu Dubravka Šuica koja je ujedno i članica Odbora za zaštitu okoliša, sigurnost hrane i javno zdravlje, raspravljajući o Okvirima klimatske i energetske politike EU, istaknula je  važnost klimatskih politika EU, dok se s druge strane ne smije dovesti u pitanje gospodarski rast i razvoj. "Klimatska politika EU se ne bi smjela pretvoriti u anti-industrijsku, kako bi Unija ostala gospodarski globalno konkurentna. Mogu podržati Okvir u njegova dva cilja, i to način da smanjimo emisiju stakleničkih plinova, a u isto vrijeme ne ugrozimo rast industrije i gospodarstva," istaknula je Šuica. Na jedinstvenom tržištu EU postoje velike oscilacije cijena u energetskom sektoru, a dostupnim politikama Unije je potrebno poboljšati konkurentnost. Veliki neiskorišteni energetski potencijal se nalazi u obnovljivim izvorima, te u smanjenju poreza na energiju koji je u nekim zemljama članicama enormno visok, a niti Hrvatska ne zaostaje."Istraživanja su potvrdila da 95% globalnog zatopljenja izazivaju ljudske aktivnosti te moramo napraviti sve kako bi očuvali stabilnost ekosustava," zaključila je zastupnica Dubravka Šuica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.