Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sveučilišni projekt BALMAS

25.02.2014.

15:02

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu, Pomorski odjel i Institut za more i priobalje partner je na IPA CBC Adriatic projektu BALMAS

Projekt BALMAS je BallastWater Management System for Adriatic SeaProtection. Cilj mu je uvođenje jedinstvenog sustava upravljanja balastnim vodama u svim jadranskim lukama, pružanje potpore nadležnim institucijama za brže i učinkovito donošenje odluka o upravljanju vodenim balastom (DSS - DecisionSupportSystem), uspostavljanje sustava ranog upozoravanja o izvanrednim stanjima u lukama (EWS – EarlyWarningSystem) te utvrđivanje nultog stanja u lukama i kontinuirani monitoring lučkih ekosustava.
U projektu sudjeluje 17 partnera iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Hrvatske. Hrvatski su partneri, uz Sveučilište u Dubrovniku, Ministarstvo pomorstva, transporta i infrastrukture, Udruga Mare Nostrum, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo. Djelatnici Sveučilišta u Dubrovniku sudjelovat će u više radnih paketa, kao što su ekološka istraživanja u lukama Ploče i Drač (Albanija), uzorkovanje i istraživanje balastnih voda na brodovima te praćenje brodskog prometa u hrvatskim lukama.
Sudjelovanje Sveučilišta u Dubrovniku u projektu BALMAS nastavak je dugogodišnjih istraživanja u ovom području koja je 1998. započeo pok. profesor emeritus Josip Lovrić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.