Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tihomir Antunović dobio trg i spomenik u Vignju

25.11.2022.

21:27

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Tihomir Antunović dobio trg i spomenik u Vignju

Tihomir Antunović dobio trg i spomenik u Vignju

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Danas Viganj i cijeli pelješki kraj prisjeća svog branitelja Tihomira Antunovića, koji je braneći grudu od srbočetničkog agresora poginuo 25. studenoga 1991. godine u Dolima na stonskom ratištu.

Smrt od minobacačke mine zatekla ga je na dužnosti zapovjednika orebićke satnije, mornaričkog odreda Pelješac. Njemu u spomen, u crkvi Gospe od Rozarija u Vignju, služena je misa zadušnica, a zatim položeni vijenci i zapaljene svijeće na njegovom grobu na viganjskom groblju.

U počast i trajnu uspomenu na Tihomira Antunovića, postavljen je spomenik na novouređenom kamenom trgu u središtu Vignja koji će nositi njegovo ime. Otkrila ga je Tihomirova kći Stela, zahvalivši svima koji su pomogli u postavljanju spomenika i uređenja trga u sjećanje na njezina oca, a uspomenu na njegovu žrtvu u Domovinskom ratu evocirao je ratni predsjednik korčulanske općine Tonći Gavranić.

Spomenik Tihomiru Antunoviću i novi Trg blagoslovio je viganjski župnik Don Josip Mudri, a komemoraciji su, uz članove obitelji, prijatelje i brojne Vignjane nazočili Tihomirovi suborci, župan Nikola Dobroslavić, dožupan Joško Cebalo, načelnik općine Orebić Tomislav Ančić, predsjednik općinskog vijeća Mario Vekić i predstavnici mjesnog odbora Vignja koji je i pokrenuo i ustrajao na uređenju trga i postavljanju spomenika Tihomiru Antunoviću.

Cvijeće je položeno i na mjestu pogibije Tihomira Antunoviću u Dolima gdje je tog kobnog dana prije 31 godinu ranjeno i 5 njegovih suboraca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.