Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tiskani glasački listići

17.12.2014.

15:55

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glasački listići za predsjedničke izbore su tiskani i šalju se u inozemstvo, te u udaljenije dijelove Hrvatske, poput otoka, doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu, a do kraja tjedna listići će biti poslani svim općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima,

Na otoke su poslani ranije kako bi se preduhitrile, eventualne, vremenske neprilike koje bi mogle dovesti u pitanje pravodobnu dostavu izbornog materijala za izbore u nedjelju, 28. prosinca.
Glasački su listići bijele boje i na njima su abecednim redom navedena imena četvero kandidata za predsjednika Republike: Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Sinčić (Živi zid). Do svih biračkih mjesta pravodobno će stići i pomoćni listići i matrice kako bi svoje biračko pravo mogli iskoristiti slijepi i slabovidni birači. Takvi birači mogu glasovati uz pomoć druge osobe, dakle pratitelja koji će po njihovoj ovlasti zaokružiti redni broj ispred imena i prezimena predsjedničkog kandidata ili samostalno, uz pomoć tehničkog pomagala - matrice i pomoćnog listića. Ako dakle, slijepi ili slabovidni birač izrazi želju samostalno glasovati, birački će mu odbor uručiti pomoćni glasački listić na Braillevom pismu, glasački listić i matricu pomoću koje će popuniti taj listić. Nakon što ispuni glasački listić, slijepi, odnosno slabovidni birač ubacuje ga u glasačku kutiju, a pomoćni listić na Braillevom pismu i matricu vraća biračkom odboru. Glasačke listiće, tradicionalno, tiskaju Narodne novine, a koliko je taj posao stajao u DIP-u još nisu mogli precizirati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.