Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Dubrovniku o izazovima cijepljenja u današnjem vremenu

26.04.2014.

18:14

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Tjedna imunizacije u Dubrovniku je održan simpozij na temu cijepljenja i izazova današnjice

Na tom stručnom skupu među ostalim je bilo riječi o epidemiologiji zaraznih bolesti iz programa cijepljenja i procijepljenosti na području Republike Hrvatske i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prim.dr.sc. Bernard Kaić, epidemiolog iz Službe za epidemiologiju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo govorio je o istinama i zabludama o cijepljenju. Posebno je istaknuo kako su opsežne epidemiološke studije dokazale kako ne postoji povezanost cijepljenja s autizmom, autoimunim bolestima i alergijama kod djece.
Naglasio je kako se isključivo na temelju vremenske povezanosti ne može zaključivati o utjecaju cijepljenja na pobol od bolesti protiv kojih se cijepi, kao ni o utjecaju cijepljenja na javljanje bolesnih stanja u populaciji. O antivakcinalnom pokretu govorio je prim.dr.sc. Darko Richter, pedijatar s Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.
Prema njegovim riječima medicinska je struka danas suočena s fenomenom odbijanja cijepljenja koji proizlazi iz stavova čiji su motivi netransparentni, a struka ih naziva antivakcinalnim pokretom, odnosno kampanjom. Dr. Richter zastupa mišljenje kako je potrebno osnovati odštetni fond za nuspojave cijepljenja, a umjesto sankcija za odbijanje cijepljenja uvesti obvezu posebnog dopunskog osiguranja za rizik svake bolesti za koju roditelj odbije cijepiti svoje dijete.
Osim o antivakcinalnom pokretu prim. Darko Richter govorio je i o svrsishodnosti cijepljenja pri čemu je posebno naglasio kako su nuspojave cijepljenja „realnost koja je u usporedbi s realnom koristi od cijepljenja apsolutno nedostatan argument da se prekine kontinuirano vakcinalno štićenje pojedinca i stanovništva.“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.