Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Dubrovniku počinje sastanak čelnika zemalja regije

15.07.2014.

10:30

Autor: Anabella Leikauff / SC

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku u podne počinje sastanak čelnika zemalja regije u sklopu procesa Brdo Brijuni, a posebna gošća je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Teme skupa su politika, infrastruktura i energetika, a kako je jučer rekao Ivo Josipović, ovaj je sastanak puna potvrda regionalne politike koju Hrvatska snažno zagovara. "Za Hrvatsku je regija važna zbog naše sigurnosti, gospodarstva i rješavanja brojnih problema koje imamo", rekao je Josipović i dodao da je to očiti interes svih čelnika okupljenih u Dubrovniku.
Proces koji je počeo prošle godine prvoga srpnja skupom regionalnih čelnika u Zagrebu nastavljen je sastankom na vrhu u Brdu kod Kranja kada je posebni gost bio francuski predsjednik Francois Hollande. Dolazak Angele Merkel na sastanak procesa kojim  zajednički predsjedaju Hrvatska i Slovenije dokaz je da Europska unija zainteresirana da u svojim članicama iz regije prepozna perjanice europske politike koja može pomoći da sve zemlje postanu dijelom unije, no prije toga ipak ispune i određene uvjete.
Za zajedničkim stolom čelnici će razgovarati o političkoj situaciji i konsolidaciji europskog prostora, a tema će biti i infrastrukturni projekti, točnije dva – željeznička pruga Minhen Istanbul, te jadransko jonska cesta koja bi povezala zemlje od Italije do Grčke. Bit će riječi i o energetici, točnije o Južnom toku i gradnji LNG terminala na Krku, a jedan od sudionika današnjeg sastanka trebao bi biti i povjerenik Europske komisije za energetiku Gunther Ottinger.
Na skupu Brdo-Brijuni, neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije će s Merkel razgovarati o političkoj situaciji i odnosima u regiji, nastavku politike proširenja Europske unije, ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Europe i energetskoj politici, zbog čega će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.