Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U IUC-u o prevenciji moždanog udara

07.06.2014.

15:38

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ponedjeljka 9. do petka 13. lipnja u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održava se jubilarna 25. Ljetna škola o moždanom udaru na temu "Zdrav život i prevencija moždanog udara".

Primarni cilj ljetne škole je potaknuti suradnju i promicati razmjenu znanja između sudionika iz različitih zemalja. Ljetna škola predstavlja mjesto sastanaka uglednih znanstvenika koji se bave problematikom moždanog udara, predstavlja mjesto za raspravu o svim glavnim aspektima rizičnih čimbenika, kao i novih uvida u epidemiologiju, prevenciju, dijagnostiku, liječenja i rehabilitaciju moždanog udara. Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije ljetnu školu organiziraju: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Croatian Stroke Society  i akademkinja Vida Demarin te CEESS (Central and Eastern Stroke Society) i Istraživačka grupa Svjetske federacije neurologa. Glavna je značajka te ljetne škole što omogućava razmjenu iskustava među stručnjacima i usporedbu podataka o moždanom udaru iz različitih zemalja.
Omogućuje i prijenos znanja između uglednih znanstvenika iz zapadnih zemalja i kolega iz središnje i istočne Europe koji se bave moždanim udarom. Na taj način sudionici iz zemalja zapadne i istočne Europe imaju jedinstvenu priliku zajedno rješavati probleme vezane za moždani udar, bili oni medicinske, ekonomske ili neke druge struke. Teme ovogodišnje Ljetne škole moždanog udara su: epidemiologija moždanog udara, strategija primarne i sekundarne prevencije moždanog udara u 21.stoljeću, karotidni IMT u procjeni rizika nastanka moždanog udara, atrijska fibrilacija kao čimbenik rizika cerebrovaskularnog inzulta, novosti u ultrazvučnoj dijagnostici bolesti krvnih žila glave i vrata, disekcija karotidnih i vertebralnih arterija kao uzrok cerebrovaskularnog inzulta, aterom luka aorte kao čimbenik rizika cerebrovaskularnog inzulta, mozak, umjetnost i kreativnost, novi oralni antikoagulansi u sekundarnoj prevenciji moždanog udara, mozak i kolesterol, te vaskularni MCI i vaskularna demencija.
Škola je namijenjena neurolozima, neurokirurzima, neuroznanstvenicima, ali i epidemiolozima, liječnicima obiteljske medicine, hitne pomoći, internistima, vaskularnim kirurzima te svim zainteresiranima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.