Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci predstavljen projekt "Radost za obitelj"

06.04.2022.

18:34

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Veloj Luci predstavljen projekt "Radost za obitelj"

U Veloj Luci predstavljen projekt "Radost za obitelj"

Foto: Dječji vrtići Vela Luka / -

Projekt "Radost za obitelj", kojeg Općina Vela Luka provodi u suradnji s Dječjim vrtićem Radost, predstavljen je u Veloj Luci.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima izEuropskog socijalnog fonda, a odobreni ukupni iznos od 1.425.316,09 kn bespovratnih sredstava omogućit će produljeno radno vrijeme Dječjeg vrtića Radost, osigurati implementaciju novih programa i kupovinu dodatne opreme te financirati otvaranje osam novih radnih mjesta.

Konferenciju za medije otvorila je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Općine i Dječjeg vrtića Radost te se osvrnuvši na postignute rezultate i provedene aktivnosti u zadnjih pet godina kojima su se, iz različitih nacionalnih natječaja i europskih fondova, osigurala znatna sredstva za opremanje i uređenje vrtića s ciljem omogućavanja kvalitetnijeg i ugodnijeg boravka najmlađih korisnika.

Voditeljica projekta Jasna Maričić naglasila je kako je glavni cilj projekta "Radost za obitelj" osiguravanje usklađivanja poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima te poboljšanje uvjeta za optimalan razvoj djece kroz produljeni rad vrtića, opremanje, zapošljavanje, edukaciju odgojno-obrazovnog i stručnog kadra, unapređenje sportskog i uvođenje programa engleskog jezika.

-Zadnjih godina javlja se sve veća potreba za smještajem djece u vrtiću, kao i za prilagođavanje radnom vremenu roditelja te dodatnim sadržajima za djecu. Prošle godine, na upis za pedagošku godinu 2021./22.pristiglo je 128 zahtjeva, a budući da smo mali vrtić, nismo mogli udovoljiti svim zahtjevima. Upisano je 102 djece i to isključivo zaposlenih roditelja i djece s poteškoćama u razvoju te naši predškolci, dok je čak 26 zahtjeva bilo odbijeno. Prijavom na ovaj projekt osigurali smo produljeno radno vrijeme vrtića od 15:30 do 21 sat, dobili smo program ranog učenja engleskog jezika te sportski program, a zaposlili smo i 8 osoba. Osigurali smo još dvije odgojne skupine, stariju i mlađu, u koje je upisano onih 26 djece koje prvotno nismo mogli upisati, a radi se o djeci čiji roditelji ne rade ili radi samo jedan od njih. Smatram kako je nezaposlenom roditelju sasvim svejedno hoće li dijete dovesti u vrtić ujutro ili poslijepodne, već mu je najbitnije da je ono obuhvaćeno odgojno-obrazovnim radom u našoj ustanovi – istaknula je Miranda Oreb, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost.

Projekt "Radost za obitelj" odobrilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu poziva UP.02.2.2.16 Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Ugovor o realizaciji projekta potpisan je 2. siječnja ove godine, što ujedno označava i službeni početak projekta čije je ukupno trajanje 20 mjeseci.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.