Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

07:01 / 31.10.2021.

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

U Zakotorcu i Nakovani nastavljena arheološka istraživanja

Facebook Ivan Pamić

Facebook Ivan Pamić

Foto: - / -

Na poticaj Vignjanina Ivana Pamića, pasioniranog istraživača nakovanske i pelješke prošlosti, na lokacijama u Zakotorcu i u Nakovani nastavljena su arheološka istraživanja. U fokusu su ilirske nekropole iz helenističkog razdoblja.

Istražuju se tri ilirske gomile s tipičnom arhitekturom s više vijenaca i prstenova sa centralnim grobom koje se javljaju na ovom dijelu Pelješca i na Kopili na Korčuli u 4. i 3. stoljeću prije Krista.

Uz Ivana Pamića u istraživanju sudjeluju Hrvoje Potrebica iz Centra za prapovijesna istraživanja, Marko Dizdar s Instituta za antropologiju u Zagrebu, Domagoj Perkić iz Arheoloških muzeja u Dubrovniku i Marta Kalebota iz Gradskog muzeja u Korčuli.

Tim istraživanjem koje financira Općina Orebić, a Ivan Pamić usluge smještaja i hrane, želi se saznati više o životu starodrevnih Ilira na ovim prostorima uz spoznaju da je kompleks Gradine zvane Grad koja dominira nad Nakovanom jedno od najstarijih dosad otkrivenih naselja na otvorenom u svijetu koje datira 1500 godina prije gradnje piramida u Egiptu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.