Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Upitan plasman neretvanske mandarine

15.08.2014.

19:35

Autor: Jure Jerković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ruski embargo na uvoz voća i povrća iz Europske unije zabrinuo je Neretvane, a oni su onamo izvozili 40 posto uroda mandarina.

Uzgajivači mandarina strahuju kamo će s ovogodišnjim urodom za koji se očekuje da će biti gotovo dvostruko veći nego lani. Predviđaju oko 80 tisuća tona, a tolika količina mandarina teško će se prodati jer je poznato da Hrvatska potroši tek do 15 tisuća tona. "50% izvoza iz europske unije mandarine ide prema ruskom tržištu. Bez tog tržišta mi nećemo moći otkupiti više od 50  ili 60% neretvanskih količina, a to znači da je moguć i opći kaos na našem tržištu." - upozorava direktor otkupnog centara Jesenska iz Opuzena, Marinko Soče.
Svoju zabrinutost ističe i predsjednik Udruge voćara Neretve Miodrag Kiridžija: "Kolika je važnost ruskog tržišta za dolinu Neretve odnosno za plasman naših mandarina najbolje govore statistički podaci tako 2012-te 40% ukupnog izvoza mandarina upravo je plasirano na tržište Ruske Federacije."
Tračak nade za neretvanske poljoprivrednike sastanak je europskih ministara poljoprivrede i vanjskih poslova  o pomoći proizvođačima pogođenim embargom. No, iz iskustva znaju - koliko god pomoć bude izdašna, ne može pokriti svu štetu. Ekonomsko-poljoprivredni analitičar Niko Kapović.
"Posljedice će bit izravne i teške, dakle, očekivati je probleme u prodaji i niske cijene."
S obzirom na kvalitetu neretvanske mandarine možda je ovo prilika da se prodaja proširi na sjever Europske unije gdje je do sad bila slabo zastupljena.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.