Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vijesti iz Županije

17.09.2014.

14:31

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Korčulanski gradski vijećnici na 13. sjednica Gradskoga vijeća grada Korčule, osim usvajanja zapisnika s dvije posljednje sjednice Vijeća rasporavljat će o problematici gospodarenja komunalnim otpadom - pretovarnoj stanica i reciklažnom dvorištu.

U općini Orebić završena je javna rasprava o prijedlozima urbanističkih planova uređenja zapadnog dijela turističke zone Liberan u Vignju i uređenja gospodarske zone Podvlaštica sjeveroistočno od Orebića. Njihovu je izradu u tvrtki za prostorno planiranje i konzalting „Urbanistica" u Zagrebu naručila općina Orebić s ciljem omogućavanja gradnje objekata ugostiteljsko-turističke namjene kampova i manjeg hotela na području Liberana, odnosno rješenja prometne i komunalne infrastrukture i uređenja zone gospodarske namjene na području Podvlaštice.

Mirno i toplo rujansko vrijeme na lumbarajske plaže svakodnevno privlači najveći broj od oko 600 pretežno stranih turista koliko ih, prema podacima ureda Turističke zajednice još boravi na području Lumbarde. Od toga broja, njih 220, ljetuje u privatnim sobama i apartmanima. Prema istim podacima u prvih petnaest dana rujna privatni je smještaj bio deset posto lošije popunjen nego u isto vrijeme lani, kampovi su bili uspješniji za 25 posto, a hoteli i apartmansko naselje Lina bolji nego u prvom dijelu rujna lanjske godine.

Provodeći mjere protupožarne zaštite Dobrovoljno vatrogasno društvo Orebić do sada je na najšumovitijem području jugozapadnog dijela općine Orebić postavilo 24 protupožarna spremnika za vodu ukupnog kapaciteta oko pet tisuća litara. Najviše ih je postavljeno između Orebića i naselja Perna u zaštićenoj šumi čempresa i borova ispod franjevačkog samostana u Podgorju i na području zaselka Karmen u zaleđu Orebića. Spremnike za vodu orebićkim je vatrogascima donirala posada trajekta „Supetar" koji prometuje na liniji Dominče - Orebić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.