Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vijesti s Pelješca

23.09.2014.

08:33

Autor: Joško Jelavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji likovne udruge „Pelješac" i orebićkog ogranka Matice hrvatske proteklog je vikenda u Orebiću održana prva međunarodna likovna kolonija. Sudjelovalo je petnaestero likovnih umjetnika s Pelješca, Korčule, doline Neretve, Dubrovnika, Splita, Zagreba, Mostara, Londona i Milana s ukupno pedesetak radova, većinom slika s motivima Orebića i pelješkog krajolika. Organizatori ih uskoro namjeravaju izložiti javnosti, a potom održati aukcijsku prodaju i prikupljeni novac namijeniti nastavku uređenja crkvice Svetoga Navještenja - Luncijate u Orebiću koja se koristi kao izložbena galerija

U selu Golubinica u Donjoj Bandi na Pelješcu u subotu je održana vinska festa kojom su desetorica mladih peljeških vinara obilježila početak berbe plavca maloga s Dingača i Postupa i njegovom preradom na starinski način četvrtu godinu zaredom kroz druženje i zabavu proizveli svoje zajedničko društveno vino „Imperator". Zbog slabijeg uroda ove je godine prerađeno oko 300 kilograma probranog grožđa visokog sladora. Toj vinskoj festi koju su pomogli općina Orebić i HTP Orebić, a nazočne zabavljala klapa „Kumpanji" iz Blata, pelješkim vinogradarima i vinarima pridružili su se Dubrovčani, Neretvani, Korčulani i inozemni gosti koji su na odmoru na Pelješcu.

I pored nepovoljnih vremenskih prilika na pelješkoj rivijeri još je na odmoru 2.200 gostiju. Najviše ih boravi u hotelima koji i dalje bilježe dobar posjet, a sve ih je manje u kampovima i u privatnom smještaju. Prema podacima Turističke zajednice općine Orebić do sada je na ovom dijelu Pelješca boravilo 97.465 gostiju i ostvareno 797.900 noćenja, dva posto manje nego lanjske rekordne godine. U subotu je zatvoren područni turistički ured u Vignju, još ranije su zatvoreni u Lovištu i Pijavičinu, a na usluzi gostima je središnji ured u Orebiću koji radi od 8 do 20 sati.

Na sjednici Općinskog vijeća općine Janjina prihvaćen je izvještaj o poslovanju općine u prvom polugodištu ove godine s ostvarenih milijun i 800 tisuća kuna prihoda i donesena odluka o prihvaćanju sporazuma o osnivanju javne vatrogasne postrojbe na Pelješcu. Raspravljalo se i o izmjenama i dopunama prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije s prijedlogom da se u njega uvrsti nalazište arhitektonskog građevinskog kamena u Osobljavi čime bi se omogućila njegova eksploatacija. Donesena je i odluka o nastavku radova na nogostupu i šetnici u Dračama i izraženo zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje turističke sezone. Sa sjednice je upućen zahtjev županu Nikoli Dobroslaviću da zbog vrlo slabog uroda grožđa i njegove kakvoće proglasi stanje elementarne nepogode za područje janjinske općine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.