Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vijesti s Pelješca i Korčule

20.10.2014.

12:26

Autor: Joško Jelavić, Dinko Oreb, Smiljan Žaknić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekla turistička sezona u janjinskoj općini bila je do sada najuspješnija jer je zabilježen posjet od 8.325 gostiju, a ostvareno je 74.695 noćenja što je u broju posjetitelja za 10, a u noćenjima za 8 posto više nego u prošloj godini. Kao i proteklih sezona najčešći gosti bili su Česi i turisti iz Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da je takav promet zabilježen isključivo u privatnom smještaju, jer je janjinska općina jedina na Pelješcu koja nema kampova i hotela.

Odjel za društvene djelatnosti grada Korčule raspisao je natječaj za dodjelu studentskih kredita u školskoj 2014./2015. godini. Bit će dodijeljena ukupno tri kredita počevši od 1. listopada ove godine. Pravo na natječaj imaju studenti hrvatski državljani sa stalnim prebivalištem na području grada Korčule. Brucoši moraju imati prosjek ocjena na državnoj maturi najmanje vrlo dobar, a studenti ostalih godina prosjek svih do sada položenih ispita 3.50. 

Poduzeće Blato 1902. d.d. započelo je sa otkupom industrijskog rogača i suhih smokava od svojih kooperanata i ovdašnjih poljoprivrednika. Otkup traje tri dana i završava u srijedu, a rogači i suhe smokve otkupljuju se i uskladištuju na pogonu Ekonomija odakle će nakon sušenja, mljevenja i pakiranja biti plasirani na domaće i inozemno tržište. Otkupne cijene ostale su na nivou prošle godine, tj. za industrijski rogač iznosi 2,00 kune/kg. a suhe smokve, ovisno o kvaliteti i klasi, od 8,00 do 12,00 kuna/kg. Inače, isplatu otkupljenih količina rogača i smokava, kako je rečeno u upravi poduzeća, poljoprivredni kooperanti i blatski „težaci" mogu očekivati do konca ove poslovne godine. 

Odlaskom posljednje skupine od 50-tak njemačkih turista s ovogodišnjim poslovanjem danas je zaključio najveći orebićki i pelješki hotel Grand Hotel Orebić, koji posluje u sklopu hotelske grupacije Laguna Novigrad. Od početka travnja u njemu je boravilo 8.30 5 gostiju i ostvareno 54.995 noćenja što je za jedan posto više nego u prošloj godini. Najčešći gosti bili su Poljaci i Nijemci, a slijede Francuzi, Austrijanci i Slovenci. I financijsko poslovanje bilo je bolje od lanjskoga, a Grand Hotel Orebić jedini je u hotelijerstvu na pelješkoj rivijeri koji je ove godine zabilježio povećanje fizičkog prometa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.