Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vježba sigurnosti u luci Korčula

17.12.2014.

15:07

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Županijske lučke uprave Korčula i Grada Korčule u korčulanskom je akvatoriju provedena vježba u slučaju stvarnosti sigurnosti luke Korčula,gostiju, turista i nautičara koji borave u Korčuli gotovo svakodnevno.

Vježba je samo pokazatelj sigurnosti te luke koja nije savršena i upravo se zato i rade vježbe više puta godišnje, upravo zbog pretpostavke da se u stvarnom životu može očekivati slična intervencija, posebno u ljetnim mjesecima, ako gledamo opću sigurnosnu situaciju i terorizam koji vlada u svijetu, kaže Vedran Leleković, ravnatelj ŽLU Korčula. Prema njegovim riječima luka Korčula mora biti sigurna, vježbe će se provoditi i slijedeće godine, da bi na neki način osigurali grad, sugrađane, goste i turiste koji dolaze masovnije u Korčulu. Vježba je bila simulirana (uz eksplozivnu napravu stavljenu u šaht) u kojoj su svojom operativnošću sudjelovale službe vatrogasaca (DVD Korčula) HMP, Pomorske policije, Carine, Lučke uprave, kapetanije i pirotehničara. Nažalost taj dio otoka Korčule i Pelješke rivijere nema stalnog pirotehničara, na kojega bi se u stvarnoj ozbiljnijoj situaciji trebalo čekati više od tri sata da dođe iz Dubrovnika, kaže Vedran Leleković, očekujući zaposlenje jednog stručnjaka. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.