Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završen Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

27.04.2014.

18:21

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završen je Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku na kojem se okupilo više od 35.000 mladih iz Hrvatske i svijeta. Unatoč lošim vremenskim uvjetima mladi su Grad ispunili radošću, veseljem i zajedništvom u vjeri. Susret je započeo jučer svečanim otvorenjem u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika obraćanjem dubrovačkog biskupa Mate Uzinića: "Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli!" Podizanjem barjaka SHKM-a i izvedbom himne "Na slobodu pozvani" Susret je službeno otvoren.

Uslijedila je procesija s križem Susreta uz desetak tisuća mladih hodočasnika iz dubrovačke katedrale prema Gruškoj luci, gdje se u 17.00 sati održalo središnje euharistijsko slavlje, na istom mjestu na kojem je prije 11 godina euharistijsko slavlje predvodio Papa Ivan  Pavao II, veliki prijatelj mladih. Svečanu svetu misu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz  koncelebraciju apostolskog nuncija, 15 biskupa i 500 svećenika. U svečanom i radosnom ozračju mladi su s posebnom pozornošću slušali  vrlo emotivnu  propovijed dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. "Na  slobodu pozvani" - geslo je dubrovačkog susreta o kojem je više puta u svojoj propovijedi mons. Uzinić progovorio.  Na kraju svečanog misnog slavlja mladi su oduševljenim poklicima pozdravili najavu Vukovara kao mjesta slijedećeg SHKM-a 2017. godine. Dubrovački susret imao je posebnu čast odvijati se na dan proglašenja  svetim svog počasnog građanina i osnivača Svjetskih susreta mladih,  Ivana Pavla II, čije relikvije, pristigle u Dubrovnik u sklopu  Susreta, trajno ostaju u katedralnoj riznici. Stoga je cijeli Susret,  a posebno sinoćnji festival na Stradunu obilježen Ivanom Pavlom II čija je pjesma 'Krist jednom stade na žalu' u izvedbi poznate hrvatske  glazbenice Marije Husar Rimac i benda Zakon neba, naznačila trenutak u  kojem su mladi u zrak pustili 500 balona s led lampicama kao znak  molitve upućene Ivanu Pavlu II. Istovremeno, točno u ponoć, pripadnici  GSS-a na Zvoniku su spustili stratu s prikazom dvojice papa koji su danas u Rimu proglašeni svetima. Tijekom nedjeljnih prijepodnevnih  sati mladi su sa svojim obiteljima domaćinima sudjelovali na svečanim  euharijstijskim slavljima u župama u Dubrovniku i okolici. Jučer je Dubrovnik ispisao još jednu posebnu stranicu u svojoj bogatoj  povijesti i ostaje zabilježen  kao mjesto najbrojnijeg susreta  hrvatske katoličke mladeži. 35.000 mladih na svoj poseban, nov i  drugačiji način ispričali su prekrasnu priču o istinskoj ljubavi,  zajedništvu i slobodi - razigrano, sanjarski, otvorenog srca prema  budućnosti i životu, na način kako samo mladi znaju. Dragi naši mladi  Dubrovnik je ponosan na vas i uvijek će vas nositi u srcu!, navodi Šime Zupčić u priopćenju za javnost SHKM-a Dubrovnik 2014. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.