Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Mokalu otvoren Muzej pelješke težačke tradicije

13.04.2022.

19:14

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Orebić

Orebić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Uz već afirmirani i dobro posjećeni muzej vinarske tradicije u Putnikoviću, Pelješac je sada dobio i Muzej pelješke težačke tradicije.

U svojoj boutique vinariji u Mokalu, istočno od Orebića otvorila ga je uspješna vinarska i ugostiteljska obitelj Mikulić. Posvećen je pelješkom težaku na čijem se radu i trudu kroz stoljeća temelji današnji uspjeh u vinarstvu.

U novouređenom prostoru površine 300 metara četvornih izloženo je dvjestotinjak predmeta – alata, posuda i drugog inventara kojima se nekoć služila težačka obitelj a mogu se vidjeti iz stare preše za grožđe, mlinovi za masline i žitarice. I starinski popret, a u postavu je i prikaz tradicionalnog postupka pečenja rakije.

Prema riječima Igora Mikulića, uz suprugu Sabinu i oca Josipa idejnog začetnika muzeja, njegovom otvaranjem iskazuje se poštovanje pelješkom težaku, upotpunjava turistička ponuda a mlađim generacijama podsjećanje na nekadašnji način življenja većine Pelješčana.

Otvaranju muzeja, uz čestitke obitelji Mikulić, nazočili su župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Mišel Jakšić, načelnici općina Orebić, Trpanj i Janjina Tomislav Ančić, Jakša Franković i Vlatko Mratović, prijatelji i poslovni partneri obitelji Mikulić koja uz vinariju ima i kamp u Mokalu i hotel Adriatic u Orebiću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.